Niet alles is online
De Creapreneur #78 - In Friesland zit niet iedereen op LinkedIn, blijkt in Tzummarum.
‘Heb je artikel uit de LC gemaild. Zaterdag open dag leva woning.’
Mijn vader kwam snel to the point in zijn WhatsApp-bericht.
Ik checkte mijn mailbox en trof het artikel van de Leeuwarder Courant over een betaalbare én gezonde woning aan.
De bedenkers? Feitze Talsma van Bouwbedrijf Hiemstra en Siebe Baints van ECOhûs Fryslân.
Nu heb ik geen haast om uit Sexbierum te vertrekken, maar dat het niet mijn eindstation wordt, is al wel zeker.
Dus nam ik een kijkje op de website van leva®.
En ik werd eigenlijk wel blij van wat ik zag:
Het logo sprong direct in het oog: frisse, organische typografie met de letters 'leva' die op een slimme manier een kubus vormden. De kleuren groen en oranje gaven het geheel een moderne, natuurlijke uitstraling. ‘Ruimte om te groeien', stond eronder. In de koptekst ‘klaar voor de start(er)’ en goede impressies van de woning.
Modern. Duidelijk. Prima.
Oké, de leesbaarheid van de typografie (tekst op een foto, altijd lastig) laat wat te wensen over. En ik zie nog wel wat andere verbeterpunten, maar de uitstraling klopt met het product.
O, en de woningen zagen er ook goed uit.
‘Wil wel ff mee als je gaat’, appte ik terug terwijl ik door de site scrollde
Zaterdag 13:15 uur, reden mijn pa en ik richting Tzummarum.
‘Het zal mij benieuwen’, hoorde ik mezelf denken.
We kwamen aan in het dorp, namen de rotonde driekwart en zagen de showroomwoning al staan. Zwart hout, grote ramen, gelijkvloers. Mooi.
We reden langs een grote witte partytent door richting de parkeerplaats. Langs de toegangsweg stonden overal auto’s in de berm. We reden stapvoets om rustig tussen de sjokkende mensen door te slalommen.
Het was druk. Heel. Erg. Druk.
We besloten om eerst de woning te gaan bekijken. Deze was lekker hoog waardoor het geheel ruim oogde. Er was goed over nagedacht, voor zover ik dat met mijn totaal afwezige kennis van woningbouw kon inschatten.
Na onze verkenning van de woning, was het tijd voor de presentatie van Siebe Baints. Hij vertelde over het ontstaan van het idee.
Tijdens een kennissessie, georganiseerd door de gezamenlijke accountant van Baints en Talsma, kwamen ze in aanraking met het Business Model Canvas.
Ik schoof een stukje vooruit op mijn stoel. Van huizen snap ik niet veel, maar 2D modellen - dat is mijn ding.
Baints ging verder.
‘We dachten: een businessmodel? Wat is dat nou weer dan?’
Als echte bouwers waren ze niet zo van de theorie. Maar ze gingen aan de slag en besloten iets te bedenken voor de starter.
Van het idee dat ze bedachten, werden ze zo enthousiast dat Baints na twee weken Talsma opbelde: ‘Moeten we hier niet wat mee?’ Ja, dus.
In een razend tempo ontwikkelden ze de eerste leva®-woning.
De start-upachtige aanpak bleek heel goed bij de bouwers te passen.
Dit leidde tot een snel te bouwen, duurzame woning met een gezond leefklimaat. 100% ecologisch gebouwd. Binnen 4 weken te produceren en na 3 logistieke bewegingen binnen 2 dagen sleutelklaar.
Zie het als een energiezuinig huis dat je kunt uitbreiden en verplaatsen.
Het doet denken aan een bekend Zweeds merk met bouwpakket meubels, kasten en gehaktballetjes.
Prima concept. Van deze tijd.
Er zitten natuurlijk nog wel wat haken en ogen aan. Denk aan het kopen van grond en in orde maken van vergunningen.
Maar naast de woning, werd ik vooral geïnspireerd, en verrast - want nota bene in Tzummarum - door de moderne aanpak van het proces
1) Denk als een start-up
De no-nonsense aanpak sprak me aan. In een middagje een businessmodel bedenken. En daarna aan de slag met de uitwerking.
Reminder voor mezelf: Bedenk iets, maak het en breng het snel de markt op. Pas als je feedback krijgt, kun je gaan verbeteren.
2) Kijk verder dan online
Op socialmedia heeft leva® een paar honderd volgers. Maar een goed artikel in de (lokale) krant combineren met een open dag leidde tot een ongekende stroom van geïnteresseerden.
Mijn hele business is digitaal, maar het is fijn om te zien dat er ook een hoop mensen bezig zijn met échte dingen. En dat dat ook gewoon werkt (joh).
3) Werk samen
Als je een idee hebt voor een businessmodel of propositie, hoef je niet alles zelf te doen. Denk na over met wie je kunt samenwerken om je idee te realiseren. Dit kan dus ook een concullega of concurrent zijn.
Dan ga ik nu weer even LinkedIn-posts schrijven.
Tot volgende week,
Groet Frank.