Vorige week maakte ik een Typeform met 20 vragen en deelde het in De Creapreneur en op LinkedIn.
124 creatieve zzp’ers vulden ’m in.Â
De belangrijkste inzichten:
Veel mensen willen een stapje maken in omzetÂ
Het uurtarief is alive-and-kicking
Werk-privé balans is uitdagend
We zijn over het algemeen blij met hoe het ondernemen gaat
We investeren het liefst in coaching en cursussen
Vrijheid is de belangrijkste drijfveer
AI is kans en bedreiging
De resultaten
Gemiddelde leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de respondenten was 38,5 jaar. En dat is nagenoeg precies mijn eigen leeftijd. De grootste groep zat tussen de 30-40 jaar.
Geslacht
Het grootste deel van de ingevulde formulieren kwam van vrouwen. Dat betekent een of meer van deze dingen:
meer vrouwen dan mannen zijn creatieve zzp’er
meer vrouwen dan mannen volgen mij op LinkedIn en/of lezen De Creapreneur
meer vrouwen dan mannen zijn geneigd om te helpen met een onderzoekje
Ervaring
De mate van ervaring was redelijk gelijk verdeeld, met kleine uitschieters in de 1-3 jaar en >10 jaar groep.
Uren per week
We werken het meest tussen de 20 en 40 uren per week. Een redelijk traditionele werkweek dus. Er zaten 15 potentiële workaholics tussen. En 5 mensen benaderen de 4-Hour Work Week, maar op basis van deze info is het lastig in te schatten of dit uit luxe is of juist niet.
Jaarlijkse omzet
De gemiddelde jaarlijkse omzet kent een behoorlijke spreiding. Dit heeft vermoedelijk te maken met dat sommigen hun zzp-werk combineren met een deeltijdbaan. En als je meer dan 100.000 euro omzet doe je het zeer goed.
Omzetdoel
Als je kijkt naar de vorige grafiek, zie je dat veel mensen een ‘schaal’ willen opschuiven. Met name de sprong naar de >100.000 euro lijkt een populaire.
Tariefstructuur
Dat vermaledijde uurtarief is nog steeds wél wat we het meest hanteren. Met als goede tweede het projecttarief (of fixed price). Resultaatgericht prijzen komt minder voor. Vermoedelijk omdat het best lastig is om creatief werk in meetbaar resultaat uit te drukken.
Creatieve discipline
Hier ook weer behoorlijke spreiding, maar de grootste groepen zijn copywriters, designers en adviseurs.
Bij overig horen:
Industrieel ontwerp
Vertalen en redigeren
Softwareontwikkeling
Interieurontwerp- en realisatie
Performance Marketing
Business Intelligence
Certificering
Development
Socialmedia
Generalist vs specialist
De battle tussen generalist en specialist eindigt onbeslist. Bij een aantal van 124 respondenten kun je dit niet significant noemen. Denk ik. Statistiek was niet mijn beste vak.
Soort klanten
Het grootste deel van de creatieve zzp’ers richt zich op het MKB.
Markten
Slechts een klein deel richt zich op één specifieke markt. De grootste groep richt zich op een aantal specifieke markten of verschillende markten.
Nieuwe klanten vinden
Als je 'doorverwijzingen van klanten’ en ‘via familie, vrienden en kennissen’ bij elkaar optelt, blijkt maar weer hoe belangrijk je netwerk is. Zeker als je op korte termijn klanten nodig hebt, is dat de way to go. Posten op social media is een goede tweede.
Als andere kanalen werden nog genoemd:
Recruitmentbureaus en recruiters
Platforms als Behance en Dribble
Cold sales (bellen, mail en post)
Samenwerkingen met partners
Zoeken op LinkedIn en Google
Netwerkmailingen
Via universiteiten
Jezelf aanbieden
Sociale media
LinkedIn is veruit het populairst. Dat is niet gek, aangezien het een zakelijk platform is. En er zit natuurlijk ook wat bias in, omdat ik het onderzoek grotendeels op LinkedIn uitvoerde.
Andere socials die werden genoemd waren Signal en Dribble.
Cijfer voor ondernemen
We zijn best tevreden. Veruit de meeste mensen gaven het ondernemen een 7 of een 8. Ruim voldoende dus. Helaas zaten er ook wat lagere cijfers tussen. De meesten gaven een toelichting.
Bij de hogere cijfers:
Succesvolle groei doorgemaakt en zien nog meer potentie
Zijn tevreden met hoe het gaat en genieten van de vrijheid
Doen interessant werk
Bij de lagere cijfers:
Ondervonden beperkingen in vaardigheden en financiële stabiliteit
Zoeken naar identiteit, meerwaarde, positionering, groei en klanten
Zijn behoorlijk kritisch op zichzelf en omstandigheden
Grootste uitdaging
Werk-privé balans blijkt de grootste uitdaging. Iets dat ik zelf ook ervaar de afgelopen weken in het traditioneel drukke derde kwartaal. Eigenaardig voor iemand die anderen uit hun hamsterwiel helpt. Dus ook voor mij wordt balans de komende tijd een speerpunt.
Positionering, zelfpromotie en klanten vinden hangen natuurlijk samen met financiële stabiliteit. Al die onderdelen moeten op orde zijn om een goede boterham te kunnen verdienen.
Investeren
Coaching, cursussen en workshops is waar we het liefst in investeren. Voor mij persoonlijk goed nieuws, omdat ik hier sinds begin dit jaar met mijn dienstverlening op focus. En mijn ambitie voor het starten van een community kan zo te zien in de ijskast.
Woorden
Niet geheel verrassend was vrijheid het vaakst gekozen woord. Gevolgd door passie, impact en voldoening.
Trends en ontwikkelingen
AI biedt kansen en uitdagingen: Velen zien de kansen die AI biedt voor efficiëntieverbetering. Maar er zijn ook zorgen over de impact van AI op creatief werk en het vermogen om bij te blijven.
Veranderende arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt verandert, met meer zzp'ers en freelancers. Dit kan leiden tot meer concurrentie.
Opkomst van online community’s: De mogelijkheid om online community’s te bereiken, wordt gezien als een kans om meer klanten aan te trekken.
Duurzaamheid en commercie: Er is een dilemma tussen duurzaamheid en commerciële belangen, vooral bij het ontwerpen en produceren van nieuwe producten. Sommige ondernemers voelen de druk om milieubewuster te werken.
Veranderingen in klantgedrag: Klanten worden kritischer en hechten meer waarde aan eerlijke marketing, branding en unieke content. Dit biedt kansen voor creatieve ondernemers die in deze behoeften kunnen voorzien.
Hopelijk vond je de uitkomsten net zo interessant als ik.
Tot volgende week,
Keep Creating,
Greetz Frank
Drie manieren waarop ik je kan helpen:
1) 1:1 Groeitraject
Voelt het alsof je vastzit in een hamsterwiel? Bekijk mijn 1:1 Traject. Gedurende 12 weken werken we samen om jouw creatieve onderneming naar het volgende niveau te brengen.
2) Clarity Call
Heb je een specifieke zakelijke uitdaging en wil je helderheid? Boek dan een Clarity Call. Ik geef je no-nonsense tips waarmee je direct aan de slag kunt.
3) Discovery Call
Kennismaken en ontdekken of ik je kan helpen? Plan dan een Discovery Call. We bespreken je doelen en waarom het (nog) niet lukt om deze te bereiken.Â